Pääsiäisaskartelua

Kylätilan pääsiäisaskartelu tällä viikolla oli valitettavasti peruttu, mutta koordinaattori Maija teki muutaman ohjeen sellaiseen kotiaskarteluun, johon välineet löytyvät yleensä kotoa!

Tarvitset sakset, värikyniä, paperiliimaa, muutaman tyhjän vessapaperirullan, sanoma- tai mainoslehtiä, neulaa ja lankaa, sekä vaikka tyhjän pahvipakkauksen. Lisäksi muutama oksa pihalta kerättynä ilahduttaa virpomisvitsan tavoin.

Pääsiäispupu

Vessapaperirullasta ja pienestä suorasta pahvinpalasta askartelee pääsiäispupun käden käänteessä. Tarvitset: vessapaperirullan, palan suoraa pahvia, sakset, kynän ja liimapuikon.

Leikkaa vessapaperirullasta kolme, n 2 sentin syvyistä kaistaletta. Litista niistä kaksi.

Käytä litistämätöntä muottina, ja piirrä sisäpuolelta ympyrä suoralle, ainakin toiselta puolelta valealle pahville. Leikkaa ympyrä irti.

Liimaa litistetyt vessapaprirullan palat yhteen korviksi kuvalla näkyvästä kohdasta. Niitä kannattaa hetki puristaa yhteen.

Liimaa korvat runsaalla liimapuikon käytöllä kiinni pyöreään vessapaperirullan palaseen. Paina hetki yhteen palasia sormien välissä.

Piiirrä pyöreälle vaalealle pahville pupulle naama. Paina se varovasti sisään pyöreän vessapaperiosan sisälle keskelle, pupun naamaksi.

Pupua voi käyttää myös painoleimasimena, mikäli kotoa löytyy maalia tai vastaavaa, jolla painaa paperille tai kankaalle kivoja pääsiäisaiheisia kuvia.

Ruohopenkka

Vessapaperirullasta askartelee kätevästi myös pidikkeen pupulle ja muille askarrelluille otuksille. Tarvitset: vessapaperirullan, vihreän kynän, sakset

Väritä pala vessapaprirullaa ainkain yhdelta ulkoreunalta vihreäksi. Leikkaa kumpaankin reunaan ruohomainen sahalaita ja laikkaa sitten tasaisesti keskeltä kahtia. Sinulla on nyt ruohonpenkka johon laittaa pystyyn pupuja, tipuja ja muita otuksia.

Mikäli tuntuu, ettei esimerkiksi askarreltu pääsiäismuna pysy pystyssä penkassa, voi sisälle rypistää sanomalehteä täytteeksi.

Muna ja tipu

Mitä olisivatkaan pääsiäiskoristeet ilman koristeellisia pääsiäismunia ja keltaisia tipuja? Onneksi pahvipakkauksissa on meille jo valmiiksi vaikka millaista värimaisemaa. Tarvitset: pahvia, sakset, liimapuikon, värikyniä.

Leikkaa pahvista kaksi samankokoista soikiota. Toisen olisi hyvä olla vaalea. Värikkään pääsiäismunan väreiksi valitse pahveja, joissa väritys vaihtelee.

Piirrää värikkään munan toiselle puolelle siksak, ja leikkaa väliosa pois, niin, että jäljelle jää iso munankuori ja hattu. Väritä valkoinen soikio keltaisella hatun ja munan alaosan väliseltä alueelta.

Liimaa munankuoren alaosa ja hattu paikalleen ja piirrä tipulle silmät ja nokka.

Istuta muna ja tipu ruohopenkkaan ja koristele vaikka höyhenellä lisäksi. Ohje penkkaan yllä ja höyheneen alla.

Munat voi tehdä myös valkoisesta pahvista, jonka itse värittää mieleisekseen.

Höyhenet

Höyhenet kuuluvat perinteiseen pääsiäiskoristeluun. Kiinnitä niitä ikkunoihin tai koristeeksi pääsiäismunien kanssa. Ne koristavat myös kauniisti virpomisvitsaa, vaikkeivät kovaa kyytiä kestäkään. Tarvitset: sanoma/mainos/aikakauslehteä, kynän, sakset, liimapuikon.

Leikkaa lehden värikkäästä osasta littana soikio, jolla on kuvan mukainen “häntä”. Se on höyhenen pää. Piirrä ja leikkaa vastakappale peilikuvaksi ensimmäiselle höyhenenpuolikkaallesi niin, että kun laitat “nurjat” puolet vastakkain, höyhenet ovat saman muotoiset. Voit myöhemmässä vaiheessa muotoilla höyhentä lisää, joten tässä vaiheessa ei mitään paineita siitä, osuuko höyhen nyt täysin kohdalleen!

Liimaa höyhenen kappaleet yhteen “nurjalta” puolelta. Näin höyhenestä tulee vahva. Muotoile höyhen mieleiseksesi ja leikkaa lovia sen reunoihin imitoidaksesi höyheniä vielä enemmän.

Höyhenet voi tehdä myös itse värittämistään papereista, tai valkoisista papereista, jotta ne voi värittää itse.

Jos haluat kiinnittää höyhenet virpomisvitsaan, jätä niiden “häntä” pidemmäksi, jolloin voit taittaa sen oksan ympärille ja liimata liimapuikolla kiinni.

Vitsankoristeet

Tänä vuonna virpomisvitsan ei tarvitse taipua kovaan virvontaan ja turuilla viuhtomiseen, mutta se on kiva koriste. Höyhenten lisäksi koristeeksi voi askarrella pienia koristeita helposti pahvista. Tarvitset: pahvia, sakset, värikyniä, neulan ja lankaa.

Leikkaa pahvista erilaisia muotoja, kuten ympyröitä ja kananmunan muotoisia soikioita. Värittäkää tahtonne mukaan, tässä on vain mielikuvitus rajana!

Laita neulaan lanka ja pujota yläreunasta läpi. Sido langanpäät yhteen vaikka hevosenhäntäsolmulla ja ripusta virpomisvitsaan koristeeksi.