Tapanilan suljettu alakoulu – yhteisölliseksi Kylätilaksi

Tapanilan ala-asteen suljettu alakoulu on vuonna 1923 rakennettu puurakennus. Se rakennettiin aikanaan alueen toiseksi koulurakennukseksi palvelemaan alueelle kasvaneen teollisuuden työntekijöiden lapsia. Rakennus on teknisesti ja rakenteiltaan varsin yksinkertainen ja pelkistetty. Koulurakennus on todettu keväällä 2014 huonokuntoiseksi ja korjauksia vaativaksi, ja se poistettiin koulukäytöstä kesällä 2014, kun korjauksia koulukäyttöön ei nähty tarkoituksenmukaisiksi.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on arvioinut rakennuksen arvoluokkaan 1+, ja se kuuluu Helsingin arvokkaimpien koulurakennusten joukkoon (Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisu 2004:2: Opintiellä. Helsinkiläisiä koulurakennuksia 1880–1980). Kaupunginmuseo lausui alakoulusta seuraavasti keväällä 2014: ”Tapanilan ala-asteen koulu on arvokas rakennushistorian ja Helsingin koulujen historian näkökulmista tarkasteltuna. Se on myös tärkeä elementti Tapanilan huvilakaupungin aikaista kaupunkikuvaa ja rakennuskantaa, jonka yhteisölliseksi osaksi se on vakiintunut.”

Tapanilan Kylätila ry ja monet muut tapanilalaiset yhteisöt sekä yksityishenkilöt toivoisivat, että rakennus saataisiin alueen ihmisille ja yhteisöille käyttöön asukastilana. Koulu on ollut tyhjillään alkukesästä 2014 ja kaupungin Tilakeskus ei ole suostunut keskustelemaan tilan vuokraamisesta tai myynnistä alueen yhteisöille. Tilakeskus on ollut hakemassa kiinteistölle poikkeamislupaa asuinkäyttöön, jonka jälkeen se on ollut tarkoitus laittaa myyntiin asuinkäytön mahdollistavana kiinteistönä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hylkäsi syksyllä 2016 Tilakeskuksen poikkeamislupahakemuksen koulurakennuksen muuttamisesta asuinkäyttöön. Kiinteistölautakunta lausui helmikuussa 2017 kaupunkisuunnitelulautakunnalle ala-asteen asemakaavan muutosehdotuksesta yksimielisesti, että se puoltaa Veljestenpiha 9:n muuttamista YL/s-tontiksi tontin 24 osalta sekä, että vanha koulurakennus suojellaan sr2-merkinnällä ja voidaan myydä tai vuokrata ensisijaisesti julkisen toiminnan rakennukseksi esim. asukastilaksi.

Kylätilahanke on lähtenyt liikkeelle aktiivisista kaupunkilaisista, jotka näkevät kiinteistön tarjoamat mahdollisuudet. Tapanilan Kylätila ry on saanut paljon yhteydenottoja alueella toimivilta yhteisöltä, harrastusten tarjoajilta, pienyrittäjiltä ja yksittäisiltä ammatinharjoittajilta ja osoittaneet kiinnostuksen toimia Kylätilassa. Tällainen eri toimijoiden yhteistyö tuo mukanaan toteutuessaan paljon positiivista synergiaa. Yhteisöllisyyden on todettu lisäävän ihmisten hyvinvointia ja mikä olisikaan parempi hanke yhdistämään kaupunkilaisia kuin iso, yhteinen, tavoitteellinen ja pitkäkestoinen hanke?

Ei nukkumalähiötä – vaan elävää kaupunkia myös tulevaisuudessa!